Nyligen lanserades boken Från Donsökaka till Maklobe i Bergsjön. Här tar författaren Anna Cederberg Gerdrup med läsaren på en spännande matresa med ett 20-tal stopp längs elvans spårvagnslinje. Sam Badrbeigi, spårvagnsförare i Göteborg, är en av personerna som fått bidra med sitt recept i boken.
Idén till boken fick Anna när Göteborgs stadsmuseum visade en utställning om romer.
– Jag kände att jag ville göra något för att öka sammanhållningen i vårt samhälle. Så kom jag att tänka på Janne Josefssons reportage när han tar spårvagnen från Örgryte till Länsmansgården. Eftersom jag själv åker mycket spårvagn kände jag att jag ville göra en matresa.
Att hennes resa börjar på Donsö, beror på att hon har sommarhus där. Och sedan går resan hela vägen till sluthållplatsen i Bergsjön.
Anna vill, med matlagningen som verktyg, motverka de stora skillnaderna som göteborgarna upplever finns mellan de olika stadsdelarna.
– Det som framförallt är problemet med Göteborg är att vi bor så segregerat. Jag som bor i väster rör mig sällan därifrån och de som bor i Bergsjön åker sällan därifrån, säger Anna.
Genom att visa den rika och pulserande matkultur som faktiskt finns i Göteborg, vill Anna skapa en känsla av gemenskap och samhörighet. Detta blev möjligt med hjälp av alla färgstarka människor som bor längs med elvans spårvagnslinje.
Under matresans gång stannar Anna till hos både privatpersoner, nischade matbutiker och andra mötesplatser. De sistnämnda för att läsarna själva ska kunna uppleva den rika matkulturen, utan att besöka de medverkande kockarnas hem.
Anna hoppas att boken, som släpptes i början av november, ska fungera som ett startskott för en ökad matturism mellan de olika stadsdelarna i Göteborg. Något som enkelt kan bli verklighet för vanliga göteborgare – genom att åka spårvagn!
Boken finns att köpa på www.matkulturellresa.se
Pris: 250 kr
Är du nyfiken på att testa iransk mat? Varsågod, här kommer Sam Badrbeigis recept – ett utdrag ur Anna Cederberg Gerdrups bok Från Donsökaka till Maklobe i Bergsjön.
JOJEH KABAB
Det iranska köket har mycket att erbjuda men den iranska kababen (iransk stavning) är nog den mest kända rätten. Kababen träs på spett som liknar svärd.
4 personer
1 kg kycklingfilé
basmatiris (4 personer)
½ paket saffran
M A R I N A D
2 mellanstora lökar
1 paket saffran
5 msk olivolja
1 msk citronsaft
salt och nymalen svartpeppar efter smak
G Ö R S Å H Ä R
Putsa kycklingfiléerna och skär dem i kuber. Hacka löken smått. Blanda resten av ingredienserna till marinaden med saffran och lägg i kycklingkuberna. Låt kycklingen marinera, helst över natten, men minst några timmar.
Koka basmatiriset. Blanda ½ paket saffran med lite kokt vatten. Låt det dra några minuter. Blanda 1 dl av riset med saffransvattnet. Lägg upp basmatiriset på ett fat och garnera med saffransriset. Trä kycklingbitarna på spett och grilla. Smakar gott tillsammans med yoghurtsås.