Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhet

Säkerhet i fokus

Göteborgs spårvägar bedriver ett systematiskt säkerhetsarbete som omfattar både utvecklings- och förbättringsarbete. Vi arbetar proaktivt med vår förmåga att ha en beredskap och kunna hantera både fredstida krissituationer och höjd beredskap. Vi arbetar också med bolagets förmåga att förebygga och förhindra händelser genom fysiska, tekniska och administrativa skyddsåtgärder.
Vi bedriver även ett trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete. Detta innebär att vår verksamhet inte ska vara säkra, utan även upplevs som trygga. Det arbetet sker i samverkan med andra aktörer så som Västtrafik, Göteborgs stad och Polisen.

Spårvägstrafiken, en del av Sveriges civila försvar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har klassat kollektivtrafik som samhällsviktig verksamhet och därmed är Göteborgs spårvägar en samhällsviktig aktör, en del av Sveriges civila försvar som tillsammans med det militära försvaret utgör Totalförsvaret. 
Vi måste alltså kunna fortsätta bedriva verksamhet under stora samhällsstörningar och i kris, men även om Sveriges regeringen fattar beslut om höjd beredskap. Spårvägstrafiken ska alltid fungera. Så länge och i så stor omfattning som det absolut är möjligt.

Trygg och säker spårvagnstrafik

Varje dag kör vi i genomsnitt 39 838 kilometer, i en växande stad med en allt mer komplex trafikmiljö. I vår årliga trafiksäkerhetsrapport belyser vi verksamhetsårets trafiksäkerhetsarbete och utfall av våra trafiksäkerhetsmål samt statistik och trender ur ett femårsperspektiv. Syftet är att kommunicera de risker som finns inom spårvägstrafikens område och de åtgärder som genomförs för att kontinuerligt öka trafiksäkerheten. Baserat på årets statistik och analyser samverkar vi med intressenter för att ta fram åtgärdsprogram för en säkrare trafikmiljö.

Systematiskt trafiksäkerhetsarbete

Vi ser nollvision som en viktig del i vårt arbete mot olyckor till följd av vår verksamhet. Det är en självklarhet att alla resenärer ska känna sig trygga i och omkring våra spårvagnar. Därför arbetar vi med förebyggande insatser för att öka trafiksäkerheten. När allvarliga olyckor sker genomförs en olycksutredning för att identifiera de områden som behöver utvecklas. Trafiksäkerhetsarbetet är både ett proaktivt och reaktivt verktyg för att utveckla säkerheten över tid.