Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgsbandet The Spotnicks poserar framför buss

The Spotnicks får Göteborgs Spårvägars Kulturpris

Göteborgsbandet The Spotnicks får Göteborgs Spårvägars Kulturpris 2013 och är därmed första musikgrupp* någonsin att tilldelas Kulturpriset och få sitt namn på en spårvagn. – Det är en mycket stor ära, säger Bo Winberg, sologitarrist och grundare av The Spotnicks.

The Spotnicks var under 1960-talet ett av världens mest framgångsrika instrumentala band. Sedan 1958, då gruppen startade, har man spelat in nästan 800 låtar och man spelar fortfarande på scener runt om i världen.

– Vi kommer att fortsätta så länge folk vill lyssna. Att få det här priset känns väldigt ärofyllt. Jag åker ofta spårvagn och det kommer nog kännas mycket speciellt att åka med vår ”egen” spårvagn, säger Bo Winberg.

Det är 18:e året i rad som Göteborgs Spårvägars Kulturpris delas ut. I juryn ingår representanter från Kulturnämnden i Göteborg samt Göteborgs Spårvägars presidium och VD. Tidigare pristagare är bland andra Gunnar Bergendahl (1997), Claes Hylinger (1998), Eva Bergman (2002), Håkan Hellström (2003), Maria Lundqvist (2004), Freddie Wadling (2009) och förra årets pristagare Gerd Hegnell för att nämna några.

– The Spotnicks är ett av de största banden vi haft i Göteborg, i Sverige och faktiskt i hela världen. Under 1960-talet visste alla vilka The Spotnicks var och de satte därmed Sverige på kartan långt före både Abba och Roxette. Juryn och vi på Göteborgs Spårvägar är mycket stolta över att The Spotnicks blir årets Kulturpristagare och att en spårvagn kommer att bära deras namn under lång tid framöver, säger Lars-Börje Björfjäll, VD för Göteborgs Spårvägar.

Förutom att få en spårvagn namngiven efter sig får Göteborgs Spårvägars Kulturpristagare 10 000 kronor och en skulptur designad av formgivaren Carl-Johan Skogh. The Spotnicks får också sin biografi uppsatt i den ”egna” spårvagnen.

– Jag gillar extra mycket att åka med Totta Näslunds vagn men nu får jag nog en ny favorit, vår egen, säger Bo Winberg.

Prisceremonin genomfördes på Drottningtorget i Göteborg idag, torsdagen den 15 augusti.

Juryns motivering:

”The Spotnicks utses till Göteborgs Spårvägars kulturpristagare 2013. Redan på 60-talet hade gruppen stora internationella framgångar och är en av de främsta instrumentala gitarrgrupperna i världen. Och dom turnerar fortfarande! Ett mer produktivt Göteborgsbaserat band – med närmare ett 60 utgivna LP/CD – får man leta efter och en sådan kulturgärning ska självklart uppmärksammas”.

*Göteborgs Symfoniker har tidigare fått sitt namn på en spårvagn men detta var innan man instiftade Kulturpriset.

Publicerad

Kontakt