Hoppa till huvudinnehåll
Tåg på spårvagn i linje nummer 3

Temporär lösning för skyltar med destination och linjenummer

Under de senaste veckorna har destinationsskyltarna på spårvagnar av modellerna M31 och M32 fått ett nytt utseende.

Orsaken är både att en leverantör, som är specialiserad på elektroniken, gått i konkurs och vissa delar till de äldre modellerna är svåra att få tag på idag. Det gör att vi inte kan laga skyltsystem som gått sönder utan får leta nya lösningar.

I början av november gjorde vi tester på två spårvagnar, där siffran flyttats in i destinationsskylten, och nu har vi genomfört ändringen på 81 vagnar av typen M31 och M32. Nackdelen är att vi inte längre kan se färgkoden för respektive linje, något som ofta är en starkare och snabbare signal för göteborgarna när de ska åka spårvagn.

– Det problemet håller vi på att lösa just nu. Vi arbetar fram ett system med skyltar i fönstren som ska visa färgen på respektive linje, berättar Fredrik Blomqvist, avdelningschef för underhåll och logistik på GSAB. Innan färgskyltarna kan beställas, ska vi först testa hur vi bäst sätter fast dem i vagnarna, så att lösningen är både säker och enkel att justera, fortsätter han.

För närvarade pågår en upphandling av nya skyltsystem. Processen tar dock tid och när den är avslutad ska skyltarna produceras och installeras i vagnarna.
– Vi beräknar att tidigast kunna starta installationen av de nya skyltarna sommaren 2020, säger Fredrik.

Publicerad