Hoppa till huvudinnehåll
Skylt med texten

Miriam Bryant och Lena B Nilsson får årets kulturpris och ger namn åt var sin spårvagn

2018-08-16: Observera att Miriam Bryant har fått förhinder och inte kommer att medverka vid ceremonin torsdagen den 16 augusti. Prisceremoni för Miriam Bryant och namngivning av hennes spårvagn kommer att ske vid senare tillfälle.

Välkommen till prisceremonin på Drottningtorget i Göteborg på torsdag den 16 augusti klockan 16.00, dit Lena B Nilsson kommer körande i sin egen vagn.

För första gången någonsin tilldelas kulturpriset två pristagare. En av de är Göteborgsdottern Miriam Bryant.

– Det känns ganska surrealistiskt, men jätteroligt och jag blir skitstolt. Jag älskar spårvagnar, de känns som en viktigt och stark göteborgssymbol. Jag minns när Håkan Hellström fick kulturpriset och han sjöng på en liten scen utanför Ullevi, då var jag och min kompis där och tittade, säger Miriam Bryant.

Hon är uppvuxen både i Utby och på Hisingen i Göteborg. Musikkarriären fick sin start i musikklassen på Brunnsboskolan med inriktning på körsång. Redan som tolvåring visste hon att det var popartist hon ville bli, men vägen dit fick sig en omväg via musikteaterskola. Det var när hon hjälpte en vän med ett musikprojekt som popkarriären fick sin start och samtliga låtar till hennes debutskiva skapades.

Miriam tilldelas Kulturpriset för att hon på scener runt om i landet sjunger om villkorslös kärlek, dramatiska uppbrott och krossade förhoppningar. Och där hon med sin stora och starka göteborgska röst ger oss popeufori som inte lämnar någon oberörd.

Årets andra pristagare, mångfacetterade Lena B Nilsson, hade svårt att greppa beskedet om att hennes namn nu framöver kommer att synas på en spårvagn.

– Det var väldigt mycket fram och tillbaka med massa känslor. Det känns väldigt stort och fint, säger Lena B Nilsson.

För Lena finns det tre linjer som hon håller högt:

– Linje 3, 1 och 60-bussen är mina favoriter. De har jag åkt mycket fram och tillbaka. Man är totalt beroende av de här vagnarna och förarna. De ska man tacka, säger Lena B Nilsson.

Lena är mest känd för den breda publiken för sina insatser i TV-serier och från scenen på Folkteatern i Göteborg. Många känner igen henne från roller som TV-producenten Katarina i Svenska hjärtan, kaxiga bordellmamman Klara i Rika barn leka bäst och rektorn Ulla i Andra Avenyn. Sedan 1988 har Lena tillhört den fasta ensemblen på Folkteatern i Göteborg. Där har hon medverkat i uppsättningar som Simon och ekarnaJulatorietAprilhäxanOrestien och Prat och människor.

Lena tilldelas priset för att hon i tre decennier axlat roller som visar på hennes komiker- och skådespelarbegåvning, fått oss att skratta och reflektera och spelar oförglömliga roller i klassiska tv-produktioner från Göteborg.

I juryn till Göteborgs Spårvägars Kulturpris ingår representanter från Kulturnämnden i Göteborg samt Göteborgs Spårvägars presidium och VD.

Bilder finns att hämta nedan. Högerklicka på bilden och välj ”Spara mål som”

Publicerad