Hoppa till huvudinnehåll
Linda Rudenwall sittandes i en spårvagn.

Göteborgs-vd spår världsklass 

Dagens industri har publicerat en intervju med vår vd, Linda Rudenwall, som låter läsaren lära känna Linda på ett personligt plan.

Du har varit vd på Göteborgs Spårvägar i drygt ett halvår nu. Vad är ditt huvudfokus som ny vd? ”Första tiden har fokus legat på att lära känna verksamheten, genom flera arbetsplatsbesök och en hel del spårvagnsåkande. Nu blickar jag fram åt och ska se till att Göteborgs spårvagnstrafik hål ler världsklass.” 

Det pågår just nu flera stora byggprojekt i Göteborg. Hur påverkar dessa spårvagnstrafiken? ”Vi har en ganska tuff position vad gäller framkomlighet. Det är nya händelser och situationer hela tiden och jag analyserar statistik över trafik störningar varje dag för att hitta lösningar och för bättringar.” 

Vad betyder spårvagnarna för Göteborg? ”De är stadens hjärta och stolthet. Spårvagnarna är ett väldigt effektivt transportmedel, eftersom de sväljer så mycket folk – varje år genomför vi 130 miljoner resor. De har också en viktig historisk koppling till staden, det märks inte minst genom olika politiska beslut som möjliggör att spårvagnarna fortsätter att rulla.” 

Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt jobb? ”Folk vill veta fakta om vagnarna – hur mycket de väger och hur många människor som får plats i dem.” 

Vem spelar dig i filmen om ditt liv? ”Det behövs någon som kan bidra med lite spänning, det tror jag Noomi Rapace hade gjort bra.” 

Vilken är din största extravagans? ”Jag unnar mig utrymme för spontanitet.”

När ljuger du? ”Jag ljuger för mig själv nästan jämt – att jag ska bli mer hälsosam och börja träna mer.” 

Vad är du riktigt bra på? ”Jag är väldigt bra på att spela Labyrint, när man ska få en kula från en sida till en annan på ett bräde. Men jag har också nördat ner mig i att sticka och virka. ” 

Vilket tv-program skäms du över att du tittar på? ”Repriser av amerikanska realityserier som Jerry Springer, Dr Phil och Cheaters. Jag vaknar väldigt tidigt så det blir ibland några avsnitt innan dagen startar ordentligt, även om programmen är ganska hemska.” 

När är andra personer riktigt pinsamma? ”Självupptagna skrytnissar som inte förstår det sociala spelet är riktigt pinsamma.” 

Vad blir din sista måltid? ”En riktigt god skaldjursplatå.” 

Vilket är ditt livs sämsta köp? ”Alla gånger jag tycker att jag fyndat kläder på rea, men som sedan hänger oanvända i garderoben – antingen för att de är i fel storlek eller för att de helt enkelt inte är i min smak. Jag tror att jag gör ett kap, men det är bara onödiga inköp.”

När grät du senast? ”Efter ett bråk med min 16-åriga dotter, då tyckte jag lite synd om mig själv.”

Vilken är din främsta levnadsregel? ”Livet är för kort för att göra sådant man inte vill.”

Om du var tvungen att tatuera dig, vad skulle motivet bli?”Jag är barnsligt förtjust i vackra mönster på händerna, ungefär som Rihanna har. Men det är tyvärr inte så lämpligt i min roll.” 

Vilken är den finaste komplimang du fått? ”Från en tidigare chef som var nära pensionen när vi började arbeta ihop, som sa att hon önskade att vi hade arbetat ihop tidigare, eftersom hon aldrig haft så roligt i arbetslivet.” 

Vilken är den sämsta film du har sett? ”Jag har sett många dåliga filmer, men den allra värsta var Feardotcom. Helt fruktansvärd.” 

Vad från din egen uppfostran vill du föra vidare till dina egna barn – och vad vill du inte föra vidare? ”Det jag vill föra vidare är att man ska tro på sig själv och att det är viktigt att klara sig själv, utan att vara beroende av någon annan. När jag var liten hade vi det väldigt fritt och tilläts utsätta oss själva för risker som våra föräldrar inte hade koll på, så jag hoppas att medföra lite mer riskmedvetenhet till mina egna barn.” 

Har du någon fobi?”Jag har alltid varit rädd för spindlar, men efter att ha köpt ett äldre hus med källare har jag tvingats lära mig att leva med dem.” 

Vilken bok har betytt mest för dig? ”När jag var liten hade min lärare högläsning av Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe, den fastnade verkligen.” 

Vilket var ditt favoritämne i skolan? ”Idrott, utan tvekan. Det enda som var tråkigt var dans, men jag älskade alla bollsporter.”

Reporter: Matilda Westermark 
Bild: Dagens Industri

Faktaruta

Linda Rudenwall
Ålder: 48 år. 
Bor: I Borås, kommer från: Göteborg. 
Familj: Maken Stefan, dottern My, 16 år, och sonen Wilmer, 13 år. 
Gör: Ny vd på Göteborgs Spårvägar. Har tidigare ar betat som ekonomichef i kommunerna Herrljunga och Vårgårda. 

Länk till intervjun

Publicerad

Kontakt