Samhällsengagemang för ett lite bättre Göteborg

Våra anställda representerar en mångfald av grupper i samhället och en majoritet möter dagligen en brokig samling människor i sin yrkesutövning. Därför engagerar vi oss på olika sätt i evenemang för att skapa och driva delaktighet kring viktiga frågor som påverkar invånare och besökare.

Stolta deltagare i WestPride

Göteborg ska vara en stad där alla känner sig välkomna oavsett bakgrund och tillhörighet. Här vill Göteborgs Spårvägar vara med och ta aktivt ansvar för att skapa en bättre stad för både invånare och besökare. Ett led i den verksamheten är att delta i WestPride där vi får möjlighet att synliggöra hbtq-personers erfarenheter och villkor.

Under 2019 års Pridevecka flaggade vi med regnbågsflaggan på våra flaggstänger och tog fram en Pride-pin som medarbetarna kunde hämta ut på våra olika enheter.

Vi deltog i Göteborgs Stads gemensamma aktiviteter gör att berätta om vår arbetsplats och besökarna fick svara på frågan ”Vad betyder spårvagnen för dig?”. Svaren fick de skriva ner på Post-it-lappar som hängdes upp i tältet så att andra kunde se vad spårvagnens betydelse för Göteborg. Under lördagen deltog också flera medarbetare i Pridetåget under Göteborgs Stads banderoll.

Marianne Mörck fick kulturpriset när spårvägen firade 140 år

Den 24 september 1879 fick Göteborg sin allra första spårvagn. Det ville vi lyfta fram genom att bjuda invånarna att fira tillsammans med oss på Drottningtorget. En solig höstlördag i september erbjöds besökarna ett tält fullt med aktiviteter där vi bjöd på fika. På torget hade vi medarbetare på plats som berättade hur det är att jobba på Göteborgs Spårvägar och intresserade besökare kunde stiga på en spårvagn som visade spårvägens historia, nutid och även gav en blick in i framtiden. Dessutom fick alla som ville möjlighet att åka gratis med Lisebergslinien.

Samtidigt passade vi på att presentera årets kulturpristagare Marianne Mörck som höll tal, tog emot blommor och fick avtäcka sitt namn på en egen spårvagn till en storpublik. Marianne Mörck är en mångsidig kulturprofil som har sitt ursprung i Göteborg, där hon bland annat gått på Scenskolan och arbetat på Stora Teatern.

Det här var 24:e gången som Göteborgs Spårvägar delade ut kulturpriset och Marianne Mörck sluter sig nu till skaran av kända göteborgsprofiler som alla förärats med en egen spårvagn.

Stöd till klassisk orkester ger medarbetarna möjlighet till musikupplevelser

Sedan 1998 stödjer Göteborgs Spårvägar Göteborg Wind Orchestra (GWO) som har sitt ursprung i Göteborgs Spårvägars Musikkår. Samarbetet gör det möjligt för GWO att hålla en heltidsanställd professionell orkester, utöka sitt konsertprogram och bjuda in gästdirigenter och artister med hög klass. I vårt engagemang ingår tio biljetter till varje konsert som erbjuds till våra medarbetare samt en egen konsert dit alla anställda får möjlighet att anmäla sig och köpa biljetter till ett kraftigt reducerat pris.

Stöd till utsatta människor

I Göteborg lever över 14 000 barn i fattigdom. Därför har vi valt att skänka 20 000 kronor till Stadsmissionen, som genom vår gåva kan hjälpa några barnfamiljer till en bättre jul. Summan räcker till exempel för att köpa matkassar till 40 familjer som har det svårt.

Vi är också med och bidrar till att skapa positiva julminnen för barn som har det tufft genom att engagera oss i Stadsmissionens projekt Julklappsvagnen. En av Ringliniens äldsta spårvagnar sköter insamlingen av klappar som delas ut till behövande i staden och vi hade en cafébil vid Linnéplatsen som bjuder dem som lämnar klappar på fika.

Förhoppningsvis gör vårt stöd lite skillnad för några utsatta göteborgare.