Hoppa till huvudinnehåll

Välkomnar domen – men det viktigaste är ett nytt tydligare regelverk som alla tolkar på samma sätt

– Göteborgs Spårvägar välkomnar förstås domen och det faktum att Tingsrätten tolkar regelverket på samma sätt som vi. Samtidigt är det mycket viktigt att regelverket och lagstiftningen ses över så fort som möjligt och att alla inblandade därefter enas om en gemensam nationell tolkning.

Det säger Göteborg Spårvägars VD Lars-Börje Björfjäll efter att han i egenskap av trafikansvarig friats på alla punkter och Tingsrätten ogillat åtalet mot honom för brott mot fordonsförordningen. Även Bussbranschen Riksförbund välkomnar den friande domen och menar att lagstiftning och regelverk nu måste ses över så fort som möjligt. Förbundet har, med anledning av svårigheten att tolka vissa delar i regelverket, haft en dialog med Transportstyrelsen under en längre tid.

– Det är värdefullt att ansvarsfrågan prövats i domstol. Säkerhetsfrågorna har högsta prioritet i hela bussbranschen. Frågan om bussarnas kvalitet är mycket komplex och det har uppmärksammats, speciellt i Västra Götalands län, att regelverket för Polisens inspektioner av bussar till viss del är otydligt. Att Transportstyrelsen nu säger att man ska se över regelverket känns bra och är mycket angeläget, säger Göran Forssén, VD för Bussbranschens Riksförbund.

För ytterligare information:

Lars-Börje Björfjäll, VD Göteborgs Spårvägar, tel 031-732 11 20
Göran Forssén, VD Bussbranschens Riksförbund, tel 076-288 84 25

Publicerad

Kontakt