Hoppa till huvudinnehåll
Spårvagn under körning i Göteborgs stad

Smygpremiär för nya spårvagnen i Göteborg

Nu kan göteborgarna börja åka med Västtrafiks nya spårvagn, modell M33. Under torsdagen gör vagnen smygpremiär på linje 11. Från och med måndag börjar den köra i ordinarie trafik.

Den första av Göteborgs nya spårvagnar anlände i vintras och har sedan dess genomgått ett omfattande testprogram. Nu går testerna in i nästa fas och ska köras i linjetrafik med resenärer ombord.

– Det känns spännande att göteborgarna äntligen få börja åka den fina, nya spårvagnen. De här nya vagnarna är fräscha, mer tillgängliga och har mer utrymme. Snart har vi förhoppningsvis ännu fler vagnar på plats och det blir ett stort och nödvändigt lyft för spårvagnstrafiken i Göteborg, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik.

Fortsätter testas

Under torsdag blir det smygpremiär, från och med måndag 28 september börjar den köra enligt ordinarie tidtabell. Vagnen har redan testkörts i 8 000 kilometer och kommer nu att köras ytterligare 20 000 kilometer med resenärer ombord, innan alla tester är klara. Förhoppningen är att Västtrafik kan ta över vagnen helt och hållet från Bombardier vid årsskiftet.

En andra spårvagn av modell M33 finns också på plats i Göteborg. Förhoppningen är att den ska kunna börja testas med resenärer ombord i november.

– Testerna hittills har gått bra och nu är det roligt att göteborgarna också får teståka. Våra förare säger att vagnen är tyst och mjuk att köra, säger Johan Henriksson, projektledare på Göteborgs Spårvägar.

När de två första spårvagnarna har godkänts, kan serieleveransen av ytterligare 38 vagnar starta.

Västtrafik och Göteborgs Spårvägar räknar med att leveransen av samtliga spårvagnar är klar under 2022. Utöver det ger avtalet möjlighet att köpa ytterligare 60 spårvagnar. I det ingår möjligheten att beställa 45 meter långa spårvagnar.

Nya finesser

Den nya spårvagnen har låggolv och större funktionsytor för bland annat rullstolar och barnvagnar än tidigare modeller.

Spårvagnen är en av tio tvåriktningsvagnar, som har förarplatser i bägge ändar och dörrar på båda långsidor av vagnen. Därmed kan spårvagnen enkelt byta färdriktning, utan vändslinga. En stor fördel när trafiken behöver läggas om.

Fakta: Modell M33 – Göteborgs nya spårvagn

Längd: 33 meter
Antal resenärer: Plats för 75 sittande och 155 stående resenärer.
Antal nya vagnar: 40 (10 tvåriktningsvagnar och 30 enriktningsvagnar). Avtalet ger möjlighet att beställa ytterligare 60 spårvagnar.
Byggs av: Bombardier Sweden AB och tyska Kiepe Electric i Bombardiers fabrik i Bautzen, Tyskland.
Kostnad: Totalt 1,3 – 1,4 miljarder kronor som betalas av Västra Götalandsregionen/Västtrafik, som kommer stå som ägare till de nya spårvagnarna.

Publicerad

Kontakt