Hoppa till huvudinnehåll
Marianne Mörck

Marianne Mörck tilldelas årets Kulturpris och ger sitt namn till en spårvagn

Göteborgs Spårvägars Kulturpris 2019 går till en redan flerfaldigt prisbelönad tillika folkkär mångkonstnär. Marianne Mörck föddes 1949 i Göteborg. Här växte hon upp, utbildade sig vid Göteborgs Scenskola och var vid Stora Teatern i kören.

– Jag brukade ta 5:an till Kålltorp på dagarna, där jag arbetade som sjukvårdsbiträde. Sedan blev det även 5:an till scenskolan. Och så minns jag förstås 39:ans buss som tog mig fram och tillbaka från Johanneberg till Kjellbergska flickskolan vid Heden. Men ska jag ut och köra spårvagn själv på stan? Nu blir jag nervös. Fast jag kan ju alltid fråga Siri om vägen, skrattar Marianne.

Genom teatern träffade Marianne den kärlek som skulle ta henne till Malmö 1977 – sedan dess är göteborgskan synonym med Malmö Opera, där hon medverkat i en lång rad uppsättningar som solist: Eliza i My Fair Lady, Sally Bowles i Cabaret och titelrollen i Carmen är bara ett axplock av rollerna.

Till Göteborg har hon tillfälligt återvänt bland annat med Kristina från Duvemåla i rollen som Fina-Kajsa och när hon regisserat på GöteborgsOperan. I år har hon spelat mot Claes Malmberg i Jeppe på berget vid Tjolöholms slott.

Marianne har även regisserat stora verk som Turandot, Lucia di Lammermoor och Aida, som sattes upp i Dalhalla, Tallinn och Sydkorea.

2015 gjorde Marianne succé med sitt sommarprat i Sommar i P1, 2018 deltog hon i tv-produktionen Stjärnorna på Slottet. Den breda tv-publiken känner igen henne som receptionisten Ebba i Wallander. Men kanske är det genom rollen Birgitta, i hyllade Bonusfamiljen, som Marianne blivit den folkkära kulturpersonlighet hon är idag.

Kulturpriset delas ut lördagen den 28 september kl 13.00 på Drottningtorget i Göteborg.

Se hela listan över tidigare pristagare.

Publicerad

Kontakt