Hoppa till huvudinnehåll
spårvagnsförarna Drazen Komljenovic och Annika Gunnarsson samt lagledarna Linus Adonis och Marie Falk.

Idag tävlar Annika och Drazen för Göteborg i Spårvagns-EM!

De följer staden varje dag, året om. De kör göteborgarna till jobbet, skolan, dagis och fritidsaktiviteter. Samtidigt möter de alla utmaningar med att köra spårvagn – hålla tidtabellen, köra mjukt och säkert och inte minst att samverka i öppen gatumiljö tillsammans med gående, cyklister, bilar och bussar. Som spårvagnsförare måste man alltid måste ligga steget före.

Idag startar förberedelserna inför lördagens tävlingar i Stuttgart. Göteborgslaget är på plats med spårvagnsförarna Drazen Komljenovic och Annika Gunnarsson samt lagledarna Linus Adonis och Marie Falk. Under dagen får förarna provköra spårvagnarna på plats och årets tävlingsgrenar presenteras.

Inför tävlingen har laget tränat på grenar från tidigare års tävlingar, bland annat precisionsinbromsning, att komma upp i 20 kilometer i timmen utan att titta på fartmätaren och att ställa en kon så nära spåret som möjligt utan att spårvagnen fäller den. Efter 16 år på Göteborgs Spårvägar vet Drazen hur det känns att köra i 20 kilometer i timmen utan att titta på hastighetsmätaren. Han trivs med jobbet och gillar att köra inne i staden, känna hur den andas.
– Man får se staden vakna och uppleva alla väder. Man är på något sätt med i hela staden och ser vad som händer. Det är en sån frihet!

Annika håller med om att de får se mycket från förarhytten – allt från demonstrationer till folk som förälskar sig i varandra. Hon har kört spårvagn i tre och ett halvt år och ser tävlingen som en rolig utmaning.
– Nu ska vi visa vad vi kan! säger hon.
– Helst vill vi hamna på pallplats, säger Drazen.
– Självklart ska vi vinna! fyller Annika i.

Kanske kommer favoriten spårvagnsbowling tillbaka som tävlingsgren, där stora käglor ska puttas ner med hjälp av stora luftklot som puttas iväg av spårvagnen.
– Vi är ju tränade i att inte köra på saker så det blir svårt, säger Annika. Spårvagns-EM är en lagtävling och det gäller att samarbeta. Nu gäller det bara att hålla nerverna i styr på tävlingsdagen. Drazen konstaterar:
– Det handlar om att förbereda sig både psykiskt och fysiskt. Jag ska ge allt jag kan!

Fakta
Sedan 2012 arrangeras Spårvagns-EM för förare i Europa. Årets tävling äger rum i Stuttgart lördagen den 5 maj. Göteborgs Spårvägar deltar för tredje gången med ett lag som representerar norra Europas största spårvagnsnät. I årets upplaga deltar lag från 19 olika nationer. Läs mer här. Förberedelser och tävlingen kan också följas via facebook-sidan Tram-EM European Tramdriver Championship.

Bilder finns att hämta nedan. Klicka på bilden för högupplöst format.

Publicerad