Hoppa till huvudinnehåll
Stora Teatern i Göteborg med lila blommor och ett träd

Göteborg kan få arrangera Spårvagns-EM 2021

Varje dag, året om, kör Göteborgs spårvagnsförare göteborgarna till jobbet, skolan, dagis och fritidsaktiviteter. Som spårvagnsförare följer man livet i staden dygnet runt, ser årstiderna skifta och har den bästa utsikten över solnedgången från Göta Älvbron. Men det är också många utmaningar med att köra spårvagn – hålla tidtabellen, köra mjukt och säkert och inte minst att samverka i öppen gatumiljö tillsammans med gående, cyklister, bilar och bussar. Det innebär att man alltid måste ligga steget före!

Sedan 2012 arrangeras europamästerskap i spårvagnskörning, där spårvagnsförare från cirka 20 länder deltar med sina yrkeskunskaper och samtidigt får möjlighet till erfarenhetsutbyte med kollegor från andra spårvagnsstäder runt om i Europa. Värdskapet flyttar runt från år till år och i maj arrangeras årets tävling i Oradea, Rumänien.

Spårvagnsstaden Göteborg deltog i Spårvagns-EM första gången 2016 och har sedan dess skickat fyra olika lag. Bästa placeringen hittills är en femte plats i Stuttgart 2018.

Göteborg kan få arrangera spårvagnsmästerskapet under 400-årsfirandet 2021
Göteborgs Spårvägar har fått möjligheten att arrangera Spårvagns-EM 2021. Vi har tagit fram en preliminär plan för genomförande med tillhörande budget som bolagets styrelse fattade ett inriktningsbeslut om i december 2019.

Under våren tar vi fram ett konkret förslag till genomförande av mästerskapet i Göteborg 2021 för ett definitivt beslut.

Tilldelningen av 2021 års mästerskap sker under Spårvagns-EM i maj 2020.

Göteborg är norra Europas största spårvagnsstad. Göteborgs Spårvägar har 1 260 medarbetare, varav 700 spårvagnsförare. Under 2019 levererade vi 141 miljoner spårvagnsresor, vilket motsvarar 40 procent av kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen. I december kom den första av göteborgarnas 40 nya spårvagnar M33, som beräknas sättas i trafik med start under våren.

Publicerad

Kontakt