Hoppa till huvudinnehåll
Resenärer i Spårvagn av modell M33

Fullskalemodellen av Göteborgs nya spårvagn på plats

Nu har fullskalemodellen av den nya spårvagnen M33 kommit till Göteborg. Modellen, som har byggts i Berlin, visar M33:ans första vagnmodul, från front och 11 meter bakåt till den första bälgen.

Under 2017 har form och design för den nya spårvagnen utvecklats i en så kallad mockup (fullskalemodell) i Berlin. Den är i huvudsak byggd i trä med inredning som ger en autentisk upplevelse av inredning, passagerarytor med sittplatser och funktionsytor med plats för rullstolar och barnvagnar samt förarplatsen. Utformningen har bland annat baserats på säkerhets- och tillgänglighetskrav.

Både förare och resenärer med olika funktionsvariationer har bidragit i utformningen av interiören i den nya vagnen. En skillnad mot tidigare vagnsmodeller är att M33 har betydligt större flexibla ytor, där rullstolar och barnvagnar kan stå eller klappsäten kan fällas ned vid behov.

Under 2018 startar tillverkningen och de första två spårvagnarna beräknas komma till Göteborg i maj 2019 för att provköras minst 20 000 km i linjetrafik innan slutgodkännande. Därefter startar leveransen av ytterligare 38 vagnar fram till och med halvårsskiftet 2021. Göteborgs Spårvägar har beställt 40 spårvagnar. Avtalet innehåller option till köp av ytterligare maximalt 60 spårvagnar fram till 2026.

Arbetet med M33 sker i samarbete mellan Göteborgs Spårvägar, Västtrafik, Göteborgs Stad och tillverkaren Bombardier Kiepe.

Fullskalemodellen är placerad på Göteborgs Spårvägsmuseum och visas vid ordinarie visningar. Aktuella öppettider finns här!

Bilder på fullskalemodellen finns att hämta nedan. Högerklicka på bilden och välj “Spara mål som”

Fotografering till presentstionen av den nya spårvagnen M33. Vagnen är en ej körbar fullskalemodell byggd i bl.a. trä och frigolit.
Fullskalemodell M33. Göteborgs Spårvägar.
Den nya spårvagnen M33. Vagnen är en ej körbar fullskalemodell byggd i bl.a. trä och frigolit.
Fullskalemodell M33 interiör funktionsyta. Göteborgs Spårvägar.
Resenär sitter i en fullskalemodell av M33.
Fullskalemodell M33 interiör. Göteborgs Spårvägar.
Fullskalemodell M33 förarhytt
Fullskalemodell M33 förarhytt. Göteborgs Spårvägar.

Publicerad