Hoppa till huvudinnehåll
Anna Mannheimer poserar framför spårvagn

Anna Mannheimer fick årets Kulturpris och sitt namn på en spårvagn

Vid en ceremoni på Drottningtorget idag, fick Anna Mannheimer ta emot Göteborgs Spårvägars Kulturpris 2016 och fick samtidigt sitt namn på en spårvagn. Ackompanjerad av glada spårvagnsringningar körde hon sin egen vagn till ceremonin, där göteborgare väntade tillsammans med Göteborg Wind Orchestra.

Det var en överväldigad och mycket glad pristagare som bjöd på sig själv under prisceremonin. Reflektioner från karriären och livet blandades med spårvagnsminnen. Som när hon råkade äta upp sin biljett och spårvagnsföraren lät det passera med ett ”antingen ljuger du väldigt bra eller så har du redan fått ditt straff och får ont i magen”.

Anna älskar att åka spårvagn! Hon tar ofta 5:ans vagn från hemmet i Kärralund ner till stan.

– Jag kommer ju att dö om vagnen med mitt namn kommer åkande när jag står och väntar i Brunnsparken. Och kommer den inte kommer jag stå och leta i smyg… Och så kommer jag säkert se till att hålla den snygg – kanske blir jag helt hysterisk, går på med doftspray och allt, säger hon på typiskt Anna Mannheimersätt.

Att hon skulle få sitt namn på en vagn fanns inte på kartan.

– Det är ju sådana där mamma- och pappamänniskor som får det. Sten Åke Cederhök och Torgny Segerstedt – inte jag! Men jag är så oerhört glad och jag tror faktiskt att det är det finaste pris jag har fått!

Dags för rally i spåren
Det var 21:e gången som Göteborgs Spårvägar delade ut priset. Juryns ordförande Endrick Schubert läste upp motiveringen som löd ”Som en av landets mest folkkära och rättframma humorprofiler har hon på renaste göteborgska fått miljoner svenskar att skratta, gråta, småskämmas och känna igen sig i över 20 års tid. Det är dags för lite ”Rally” i spårvagnsspåren!”

Att Anna började jobba med radio och TV var mycket en ”sinkadus” som hon själv uttrycker det. Hon ville bli doktor och absolut inte hamna inom kulturen. Hon testade olika saker – jobbade på restaurang, stod i affär och jobbade på kontor, ”men där kunde jag inte hålla ordning på någonting, så det var inte så bra”. Och så kom det sig att hon hoppade på en journalistutbildning på Folkhögskola och allt föll på plats. För första gången gick det lätt och bra i skolan – och det var kul! Då var Anna 27 år och första sommarjobbet var på Radio Väst i Uddevalla.

Sedan gick allt fort. Hon började som programassistent på Radio P4 där hon så småningom fick göra nyhetsreportage. Efter två år blev hon producent för Morgonpasset och sedan rullade det på med Rally och olika program i TV och radio och krönikor. Mest känd är hon kanske för sin karaktär Väder-Annika i Rallygänget eller med TV-programmen ”Anna på nya äventyr” och ”Let´s go”. Just nu är hon högaktuell med ”Döden – andra sidan e ni klara”, en föreställning som hon skrivit tillsammans med maken Peter Apelgren och som hade premiär i slutet av september.

– Oavsett om jag pratar i radio, skriver krönikor eller är med i TV är kärnan densamma. Jag vill prata om vardagliga saker som folk känner igen sig i och lägga till ytterligare en tanke kring det. Allra mest gillar jag faktiskt förarbetet när man sitter och spånar idéer och gör research tillsammans i en redaktion. Där händer så mycket, säger Anna.

Varje år utser Göteborgs Spårvägar, tillsammans med Göteborgs Stad Kulturnämnd, en känd göteborgsprofil till årets Kulturpristagare. Förutom sitt namn på en spårvagn får kulturpristagaren 10 000 kronor och en skulptur skapad av formgivaren Carl-Johan Skogh. Vinnaren får också sin biografi uppsatt i vagnen.

Här kan du läsa mer  om Kulturpriset och tidigare pristagare.

Bilder

Publicerad