Kulturpriset 2018 går till både Lena B Nilsson och Miriam Bryant

För första gången någonsin tilldelas kulturpriset två personer. En av dem är skådespelerskan Lena B Nilsson och den andra Göteborgsdottern Miriam Bryant.

Foto: Mats Bäcker.

Lena B Nilsson

Lena B Nilsson är en mångfacetterad skådespelare som för den breda publiken är mest känd för sina insatser i TV-serier och från scenen på Folkteatern i Göteborg. Många känner igen henne från roller som TV-producenten Katarina i Svenska hjärtan, kaxiga bordellmamman Klara i Rika barn leka bäst och rektorn Ulla i Andra Avenyn. Sedan 1988 har Lena tillhört den fasta ensemblen på Folkteatern i Göteborg. Där har hon medverkat i uppsättningar som Simon och ekarna, Julatoriet, Aprilhäxan, Orestien och Prat och människor. Just nu repeterar hon scenversionen av Lars von Triers film Dogville som sätts upp på Folkteatern under hösten.

Juryns motivering:
Hon har axlat roller som visar på hennes komiker- och skådespelarbegåvning, inte minst i klassiska tv-produktioner från Göteborg, där hon har fått oss att skratta och reflektera. Årets kulturpristagare Lena B Nilsson är en utpräglad komedienne som har varit verksam inom svensk kultur i tre decennier och är en av våra folkkära profiler. Grattis Lena, nu kan du ta din alldeles egna spårvagn till Järntorget!

Foto: Daniel Stigelfet.

Miriam Bryant

Miriam Bryant är uppvuxen både i Utby och på Hisingen i Göteborg. Musikkarriären fick sin start i musikklassen på Brunnsboskolan med inriktning på körsång. Redan som tolvåring visste hon att det var popartist hon ville bli, men vägen dit fick sig en omväg via musikteaterskola. Det var när hon hjälpte en vän med ett musikprojekt som popkarriären fick sin start och samtliga låtar till hennes debutskiva blev verklighet.

Juryns motivering:
Miriam tilldelas Kulturpriset för att hon på scener runt om i landet sjunger om villkorslös kärlek, dramatiska uppbrott och krossade förhoppningar. Och där hon med sin stora och starka göteborgska röst ger oss popeufori som inte lämnar någon oberörd.