Stolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värde

Stolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värde

För att hylla olikheter och synliggöra hbtq-personer i det offentliga rummet har Västtrafik bjudit in konstnärer att skapa rullande konstverk av sex av Göteborgs spårvagnar. Idag avtäcktes ”Stolta spårvagnar” och kort därefter rullade de ut på Göteborgs gator och torg.

Mellan den 14 och 19 augusti pågår EuroPride i Göteborg. Västtrafik stödjer sedan flera år West Pride och ville i och med årets EuroPride göra något extra. I konstmanifestationen ”Stolta spårvagnar” har Västtrafik låtit konstnärer måla var sin spårvagn, i Pride-flaggans respektive färg.

Konstmanifestationen ”Stolta spårvagnar” är en del av Pride-festivalens officiella program och kommer att rulla i Göteborg mellan den 15 – 19 augusti.

– För mig förkroppsligar kollektivtrafiken mångfald och jämlikhet, här är alla välkomna, oavsett vem du är, var du kommer ifrån, vad du tror på eller vem du blir kär i. Med den här manifestationen vill vi visa att vi står upp för allas lika värde och samtidigt hylla och fira Pride-festivalen, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Konstnärerna som har målat spårvagnarna är Ebba Chambert, Linnéa Teljas Puranen, Oscar Andersson, Nathalie Ruejas Jonson, Gustav Gigi Sandin, Linden Carter och Mira Cederwall Victorin.

– För mig handlar Pride om allas rätt till staden, rätten till det offentliga rummet, säger konstnären Linnéa Teljas Puranen.

Välgörenhetsauktion
Samtidigt som konstverken kör omkring i staden auktionerar Västtrafik ut sex unika, signerade, fotografier av spårvagnarna på Bukowskis, Nordens största auktionshus. Pengarna går oavkortat till RFSL:s insamlingsstiftelse som stödjer initiativ i Sverige och i världen för att främja hbtq-personer rättigheter.

– Vi vill ta tillvara på ”Stolta spårvagnar” och se till att det lämnar något bra efter sig. Därför valde vi att göra en välgörenhetsauktion tillsammans med konstnärerna och Bukowskis, säger Lars Backström.

Auktionen är öppen 15 – 26 augusti, mer information på vasttrafik.se/stoltasparvagnar.

Västtrafik ställer ut i eget tält i Regnbågsparken på Kungstorget under EuroPride. Dessutom flaggar alla Västtrafiks fordon med Prideflaggan.

Om EuroPride:
EuroPride är en gemensam festival som varje år uppmärksammas i Europa och står värd för samtal, debatt och nätverkande för en starkare kamp för lika rättigheter. EuroPride hölls för första gången 1992 i London och har sedan dess arrangerats i olika europeiska städer. I år arrangerar West Pride och Stockholm Pride EuroPride tillsammans. EuroPride 2018 invigdes i Stockholm den 27 juli och avslutas i Göteborg den 19 augusti.

Mer information och bilder kan du hämta här