På söndag tävlar Sandra och Håkan i Spårvagns-EM!

På söndag tävlar Sandra och Håkan i Spårvagns-EM!

Varje dag, året om, kör Göteborgs spårvagnsförare göteborgarna till jobbet, skolan, dagis och fritid. Som spårvagnsförare följer man allt som är på gång i staden, men det är också många utmaningar med att köra spårvagn – hålla tidtabellen, köra mjukt och säkert och inte minst att samverka i öppen gatumiljö tillsammans med gående, cyklister, bilar och bussar. Det innebär att man alltid måste ligga steget före!

Den senaste veckan har spårvagnsförarna Sandra Karlsson och Håkan Yngvik tränat och finslipat olika moment i spårvagnskörning inför europamästerskapet i Santa Cruz på Teneriffa, där de ska representera Göteborgs 650 spårvagnsförare i Spårvagns-EM på söndag den 4 juni.

Vilka moment som ingår i tävlingen avslöjas inte förrän på lördag, men Sandra och Håkan har tillsammans med lagledaren Marie Falk lagt in moment från tidigare tävlingar i träningen som till exempel precisionskörning, avståndsbedömning och olika manöverprov som start och stopp.
– Det har varit jätteroligt och vi håller tummarna för att just de momenten dyker upp i tävlingen på söndag, säger Sandra som nu i maj har jobbat som spårvagnsförare i åtta år.

Håkan, som har kört spårvagn i nästan sex år, fyller i:
– Genom träningen har vi också lärt känna varandra bättre, vilket vi behöver eftersom det är en lagtävling.

Laget ser fram emot utmaningen på söndag och tar med sig de dagliga erfarenheterna från spårvagnskörning i Göteborg:
– Jag stressar inte upp mig så lätt i trafiken, så jag hoppas att det hjälper mig på tävlingsdagen då det gäller att vara lugn i alla moment, säger Håkan.

Under träningen har Sandra konstaterat att de båda är riktiga vinnarskallar:
– Vi ska verkligen göra vårt bästa för att ta oss så långt det går!

Fakta
Sedan 2012 arrangeras Spårvagns-EM för förare i Europa. Årets tävling äger rum i Santa Cruz på Teneriffa den 3 – 4 juni. Göteborgs Spårvägar deltar för andra gången med ett lag som representerar norra Europas största spårvagnsnät.

Spårvagns-EM samlar förare och andra medarbetare från spårvagnsstäder runt om i Europa och arrangerades första gången i Dresden 2012. På Teneriffa deltar 24 lag från 14 nationer. Syftet är att profilera spårvagnstrafiken tillsammans med en mötesplats för erfarenhetsbyte och utveckling.

Tram EM’s webbplats

Tram EM på facebook

Livesändning från tävlingarna

Pressbilder: Klicka på bildminiatyrerna för högupplöst format. Fotograf: Jenny Ingemarsson