På lördag gäller det! Karin och Robert tävlar i Spårvagns-EM

På lördag gäller det! Karin och Robert tävlar i Spårvagns-EM

De följer staden varje dag, året om. De kör göteborgarna till jobbet, skolan, dagis och fritidsaktiviteter. Samtidigt möter de alla utmaningar med att köra spårvagn – hålla tidtabellen, köra mjukt och säkert och inte minst att samverka i öppen gatumiljö tillsammans med gående, cyklister, bilar och bussar. Som spårvagnsförare måste man alltid måste ligga steget före.

Karin Calvert och Robert Baltariu representerar Göteborgs 650 spårvagnsförare vid årets Spårvagns-EM i Bryssel lördagen den 4 maj.

De har hårdtränat inför årets upplaga av Spårvagns-EM i grenar som precisionsinbromsning, komma upp i 20 kilometer i timmen utan att titta på fartmätaren och ställa en kon så nära spåret som möjligt utan att spårvagnen fäller den. Vilka grenar det blir på plats i Bryssel avslöjas först dagen före tävlingen.

Karin Calvert, som började som konduktör för 35 år sedan, ser fram emot att få köra vagnarna i Bryssel och träffa kollegor från hela Europa.
– Jag hoppas att vi får köra de nya vagnarna i Bryssel och jag ser fram emot att få tävla i min yrkeskunskap, säger Karin.

Det var Robert Baltarius dotter som tipsade pappa om att bli spårvagnsförare. Robert älskar utmaningar och efter att ha vunnit uttagningarna till Spårvagns-EM gäller ett fokus:
– Vi vill vinna såklart! Det är det vi har tränat för!

Här kan du se EM-filmen!

 

Följ webbsändning av tävlingen!

Förra året hamnade Göteborg på femte plats och Stockholm plockade hem guldmedaljen. Hur blir det i år? Följ tävlingarna i webbsändningen på tramem.eu

Program lördagen den 4 maj

09.30 Presentation av årets tävlingsgrenar

10.00 Öppningsceremoni med lagpresentation

11.00 Spårvagns-EM startar, första rundan

14.00 Spårvagns-EM fortsätter, andra rundan

17.00 Prisutdelning

 

Sedan 2012 arrangeras Spårvagns-EM för förare i Europa. Årets tävling äger rum i Bryssel lördagen den 4 maj. Göteborgs Spårvägar deltar för fjärde gången med ett lag som representerar norra Europas största spårvagnsnät. I årets upplaga deltar 25 lag från 21 olika nationer. Läs mer på http://tramem.eu/?lang=en. Redan nu kan uppladdningen runt om i Europa följas via facebook-sidan Tram-EM European Tramdriver Championship.