9787666333_79890bb517_o

 

Intressanta utvecklingsprojekt

Göteborgs Spårvägar driver både stora och små projekt där vår roll kan vara allt från att ta fram specialanpassade verktyg för drift och underhåll, som en hjulrenoveringsmaskin till exempel, till att handla upp nya spårvagnar.

Även om vi inte ansvarar för hur nya linjer dras, var hållplatser planeras eller är den aktör som bestämmer hur nya spår ska etableras har vi lång erfarenhet av, och stor kunskap om, allt som rör buss- och spårvagnstrafiken. Kunskap vi gärna delar med oss av. I vårt samarbete med Västtrafik och trafikkontoret i Göteborgs Stads hålls alltid en nära dialog kring utvecklingsfrågor.

För närvarande pågår många projekt i olika delar av Göteborg för att utvidga spårvagnsnätet och öka framkomligheten. Läs mer om pågående projekt här.

Nya vagnar i spåren 2019

Under 2018 startar tillverkningen av Göteborgs nya spårvagn M33. Under 2019 beräknas de två första spårvagnarna komma till Göteborg för att provköras minst 20 000 km i linjetrafik innan slutgodkännande. Därefter startar leveransen av ytterligare 38 vagnar. Göteborgs Spårvägar har beställt 40 spårvagnar. Avtalet innehåller option till köp av ytterligare maximalt 60 spårvagnar fram till 2026.

Arbetet med M33 sker i samarbete mellan Göteborgs Spårvägar, Västtrafik, Göteborgs Stad och tillverkaren Bombardier Kiepe.

Fullskalemodell att se

Sedan januari 2018 finns det en fullskalemodell av den nya spårvagnen M33 på Göteborgs Spårvägsmuseum. Modellen, som har byggts i Berlin, visar M33:ans första vagnmodul, från front och 11 meter bakåt till den första bälgen. Den är i huvudsak byggd i trä med inredning som ger en autentisk upplevelse av inredning, passagerarytor med sittplatser och funktionsytor med plats för rullstolar och barnvagnar samt förarplatsen.

Utformningen har bland annat baserats på säkerhets- och tillgänglighetskrav. Både förare och resenärer med olika funktionsvariationer har bidragit i utformningen av interiören i den nya vagnen. En skillnad mot tidigare vagnsmodeller är att M33 har betydligt större flexibla ytor, där rullstolar och barnvagnar kan stå eller klappsäten kan fällas ned vid behov.

På Spårvagnsmuséet finns möjlighet att se fullskalemodellen under ordinarie ordinarie visningar. Aktuella öppettider finns här.

Projektet i sin helhet ägs av Göteborgs Spårvägars styrelse. Har du frågor om projektet, kan du kontakta oss genom info@sparvagen.goteborg.se