Marianne Mörck fick Kulturpriset och sitt namn på en egen spårvagn

Marianne Mörck fick Kulturpriset och sitt namn på en egen spårvagn

Sångerskan, skådespelerskan och regissören Marianne Mörck fick idag ta emot Göteborgs Spårvägars Kulturpris och samtidigt namnge en spårvagn. Priset delades ut i samband med firandet av Göteborgs Spårvägars 140-årsjubileum, på Drottningtorget.

I år gick Kulturpriset till den mångsidiga och folkkära kulturprofilen Marianne Mörck. Priset delades ut i samband med firandet av spårvägens 140-årsjubileum. Till Drottningtorget kom pristagaren, glad som solen, körandes i sin egen namnmärkta spårvagn till ceremonin.

För Marianne är Kulturpriset viktigt. – Det betyder enormt mycket, förklarar Marianne, jag flyttade ju härifrån när jag efter att jag gått scenskolan och börjat jobba på Stora Teatern. Och planen var att fortsätta på Stora Teatern, där skulle jag leva och dö. Men så kom kärleken in i livet och jag for ner till Malmö med två barn, sambo och en amerikansk mormor. Nu kommer jag hit igen och då blir det så här! Att det står mitt namn på en spårvagn! Jag ryser lite, på något sätt känns det som att jag kommit tillbaka till barndomen igen.

Marianne utesluter inte att en flytt till Göteborg skulle kunna vara aktuell. – Det beror på om Göteborgsoperan ringer. Nu kommer jag att filma mycket i Göteborg framöver, jag har två stora biofilmer som ska filmas här, så då kommer att vara mycket i Göteborg. Kanske hoppa på min spårvagn någon gång, jag har väl frikort eller något så jag kan åka några rundor, säger Marianne med ett skratt.

Marianne Mörck föddes 1949 i Göteborg. Det var här hon växte upp, det var vid Göteborgs Scenskola hon utbildade sig och det var vid Stora Teatern hon sjöng i kören. Hon lämnade Göteborg för Malmö 1977. Sedan dess är göteborgskan synonym med Malmö Opera, där hon medverkat i en lång rad uppsättningar som solist: Eliza i My Fair Lady, Sally Bowles i Cabaret och titelrollen i Carmen är bara ett axplock av rollerna.

Göteborgs Spårvägar delade i år ut kulturpriset för 24:e gången i ordningen. Marianne Mörck sluter sig nu till skaran av kända göteborgsprofiler som alla förärats med en egen spårvagn. Här märks bland andra Carin Mannheimer, Maria Lundqvist och Per Andersson. Priset delades ut av juryns styrelseordförande, Stefan Olinder, med motiveringen:

Från smygsjungande sjukvårdsbiträde, till lovprisad operasångerska och folkkär kulturprofil.
För makalös mångsidighet i sin livslånga kulturella gärning. För sin sång, sitt skådespeleri, sin regi och sin komik. För att hon får oss att känna, skratta och le …
Hon må kallas Malmös primadonna, men utstrålar Göteborgsk värme med hela sitt väsen, sin humor och sin sköna stil. Det är det på tiden att hon hyllas av sin gamla hemstad. Så var så god, Marianne. Den här spårvagnen är din!
Under Mariannes långa karriär har publiken mött henne som sångerska, skådespelare, regissör och komedienne i en mängd roller på eller bakom scenen. Och på filmduken.

Till Göteborg har hon tillfälligt återvänt bland annat med Kristina från Duvemåla i rollen som Fina-Kajsa och när hon regisserat på GöteborgsOperan. I år har hon spelat mot Claes Malmberg i Jeppe på berget, vid Tjolöholms slott.
Marianne har även regisserat stora verk som Turandot, Lucia di Lammermoor och Aida, som sattes upp i Dalhalla, Tallin och Sydkorea.

2015 gjorde Marianne succé med sitt sommarprat i Sommar i P1, 2018 deltog hon i tv-produktionen Stjärnorna på Slottet. Den breda tv-publiken känner igen henne som receptionisten Ebba i Wallander. Men kanske är det genom rollen Birgitta, i hyllade Bonusfamiljen, som Marianne blivit den folkkära kulturpersonlighet hon är idag. Varje år utser Göteborgs Spårvägar, tillsammans med Göteborgs Stad Kulturnämnd, en känd göteborgsprofil till årets Kulturpristagare. Kulturpristagaren får 10 000 kronor och en skulptur skapad av formgivaren Carl-Johan Skogh. Vinnaren får också namnge en spårvagn och sin biografi uppsatt i vagnen. Se hela listan över alla pristagare nedan.

Hämta bild här – klicka höger musknapp och ”Spara mål som”

Här är hela listan över tidigare Kulturpristagare:

Spårvagnsnamn