Lena B Nilsson fick Kulturpriset och sin egen spårvagn

Lena B Nilsson fick Kulturpriset och sin egen spårvagn

Skådespelerskan Lena B Nilsson körde idag in på Drottningtorget med den spårvagn som nu bär hennes namn för att ta emot Göteborgs Spårvägars Kulturpris 2018. På plats fanns Göteborg Wind Orchestra som spelade till Lenas spårvagnsringningar.

Vid en ceremoni på Drottningtorget fick den folkkära skådespelerskan Lena B Nilsson ta emot Göteborgs Spårvägars Kulturpris 2018 idag, samtidigt som hon fick sitt namn på en av stadens spårvagnar. Ackompanjerad av glada spårvagnsringningar körde hon sin egen spårvagn till ceremonin där turister tillsammans med göteborgare och Göteborg Wind Orchestra väntade.

– Jag är extremt tacksam för de spårvagnsförare som har tagit mig från Lunden till Järntorget och tillbaka med 1:an och 3:an under många år. Tack för att ni har kört mig och sett mig när jag jagat ikapp spårvagnen. Nu kan ni få köra med mig, säger Lena B Nilsson.

I år är det 23:e gången som Göteborgs Spårvägar delar ut kulturpriset. Lena B Nilsson ansluter sig nu till skaran av kända göteborgsprofiler som till exempel Anna Mannheimer, Lasse Kronér, Gerd Hegnell, Håkan Hellström och fjolårets pristagare Per Andersson, som alla förärats med en egen spårvagn.

Ann Karlsson (V), förste vice ordförande i Göteborgs Spårvägars styrelse och en av jurymedlemmarna, överlämnade priset och läste upp motiveringen med en leende Lena B Nilsson vid sin sida:

Hon har axlat roller som visar på hennes komiker- och skådespelarbegåvning, inte minst i klassiska tv-produktioner från Göteborg, där hon har fått oss att skratta och reflektera. Årets kulturpristagare Lena B Nilsson är en utpräglad komedienne som har varit verksam inom svensk kultur i tre decennier och är en av våra folkkära profiler. Grattis Lena, nu kan du ta din alldeles egna spårvagn till Järntorget!

Lena B Nilsson är en mångfacetterad skådespelare som för den breda publiken är mest känd för sina insatser i TV-serier och från scenen på Folkteatern i Göteborg. Många känner igen henne från roller som TV-producenten Katarina i Svenska hjärtan, kaxiga bordellmamman Klara i Rika barn leka bäst och rektorn Ulla i Andra Avenyn. Sedan 1988 har Lena tillhört den fasta ensemblen på Folkteatern i Göteborg. Där har hon medverkat i uppsättningar som Simon och ekarna, Julatoriet, Aprilhäxan, Orestien och Prat och människor. Just nu repeterar hon scenversionen av Lars von Triers film Dogville som sätts upp på Folkteatern under hösten.

Göteborgs Spårvägars Kulturpris 2018 har också tilldelats artisten Miriam Bryant, som inte kunde närvara vid dagens prisutdelning. Hon sände en hälsning där hon berättade att hon ser fram emot att ta emot priset nästa gång hon kommer till Göteborg och att hon nu funderar på en spårvagnstatuering.

 

Varje år utser Göteborgs Spårvägar, tillsammans med Göteborgs Stads Kulturnämnd, en känd göteborgsprofil till årets Kulturpristagare. Förutom sitt namn på en spårvagn får Kulturpristagaren 10 000 kronor och en skulptur skapad av formgivaren Carl-Johan Skogh. Vinnaren får också sin biografi uppsatt i vagnen.

Här hittar du tidigare vinnare.

Mer information och bilder finns på:

Kulturpriset

Hämta bilder här – klicka höger musknapp och ”Spara mål som”