24 september 2019 fyllde Göteborgs Spårvägar 140 år!

8539670410_2e7b97eb57_k

Lördagen den 28 september firades jubileet på Drottningtorget och allmänheten var inbjuden. Det bjöds på möte med årets kulturpristagare – Marianne Mörck – fika, barnaktiviteter och gratis turer med Ringlinien till Liseberg. Det gick också att kliva på en M32-spårvagn, sätta sig i salongen med lite popcorn och titta på ett bildspel som tog resenärerna på en resa från förr och in i spårvägens framtid.

Spårvägens personal, kulturpristagaren och alla besökare fick några härliga timmar i ett höstsoligt Göteborg. Tack alla besökare som kom och förgyllde vår dag och vårt jubileum!

Läs mer om vårt 140-årsfirande

Från häst till M33

1879 var det klapprande hovar som tog dig från Brunnsparken till Stigbergsliden och du kunde kliva av där du själv bestämde längs vägen. Tjugotre år senare, den 18 augusti 1902, byttes hovar mot elektricitet. Det skapade långa köer av nyfikna göteborgare som ville åka med den moderna spårvagnen mellan Järntorget och Slottsskogen. Nu, 140 år senare, är det snart dags att sätta en helt ny modern spårvagnsmodell – M33 – i trafik i Göteborg. För närvarande provkörs den i Tyskland och i slutet av året startar provkörningarna i Göteborg. Även de vagnarna välkomnas in i vår familj av blå-vita spårvagnar och blå bussar som numera en del av Göteborgs kultur och identitet.

Läs mer om Göteborgs Spårvägars historia

Kulturpriset

Årets kulturpristagare

Varje år utser Göteborgs Spårvägar och Göteborgs Stads kulturnämnd en känd göteborgsprofil till årets Kulturpristagare. Anna Mannheimer fick Kulturpriset 2016 samtidigt som hon fick ge sitt namn till en spårvagn.