Informatören Tomas: ”Du måste kunna bemöta alla människor”

Göteborgs Spårvägar söker nya medarbetare som ska sätta Göteborg i rörelse. Hos oss hjälper du göteborgarna i vardagen och är med och utvecklar staden. Sedan april 2018 har Tomas Botö jobbat som informatör – ett jobb som innebär att hjälpa resenärer att hitta mest lämpliga färdväg från A till B, informera vid spårarbeten och omläggningar och visa var ersättningstrafik går. Men en informatör kan också göra mycket annat, berättar Tomas.

– Vi får ofta hjälpa turister att hitta rätt till hotell, men också tipsa dem om sevärdheter. Ibland är vi även inne på centralen, då gäller det att även vara påläst om andra resebolag som SJ. 

Hur är det att jobba som informatör?
– Jag har stormtrivts sedan första dagen. Innan jag började trodde jag att jag skulle möta många arga resenärer, men det är tvärtom. Vi får väldigt positivt bemötande, många är glada att vi finns! Visst finns arga resenärer, men man får möta dem på rätt sätt.

Vad tycker du krävs för att bli en bra informatör?
– Man måste ha lätt för att prata med folk och kunna bemöta alla typer av människor, även kunna hantera de resenärer som inte är nöjda. Det gäller att vara påläst med rätt information inför arbetsdagen så att man känner sig stark, trygg och säker i sin yrkesroll. Det är bra att vara flexibel. Vi har ett system där man får tala om när man är tillgänglig och sedan bokas vi upp ett arbetspass. Ibland blir man uppbokad på ett pass som är dagen efter, eller så blir man uppringd för ett akut uppdrag som kan ske samma dag. Man får givetvis tacka ja eller nej. Punktlighet är också bra, man måste hålla sina arbetstider.

Vad får dig att fortsätta arbeta på Göteborgs Spårvägar?
– Jag trivs jättebra med yrket och kollegorna är trevliga. Mina chefer har sett att jag visat framfötterna och därför valt att satsa lite extra på mig och låter mig få prova annat. Det är jag tacksam för och jag känner mig uppskattad!

Blir du intresserad av att söka till informatör? Klicka här så ser du vilka tjänster som är lediga just nu.